Fortsatt skattesnusk i Oslo

Til nå er det utført 32 bokettersyn hos Oslo-tannleger, siden kontrollene startet i 2001. Ingen av de kontrollerte har alt i orden og bare én eller to går fri av karakteristikken grove regnskapsmessige feil. Mange har fulgt oppfordringen fra skattemyndighetene og justert opp inntekten sin, men det er fortsatt noen som opererer med oppsiktsvekkende lav omsetning. Hvis de har noe å skjule trenger de ikke å føle seg altfor trygge, i følge Oslo likningskontor.

Oppslag i VG torsdag 13. november

– Betyr det at bokettersynene i Oslo fortsetter med uforminsket styrke, direktør i Kontroll- og skattefaglig avdeling, Jan-Egil Kristiansen?

– Ja, vi fortsetter kontrollene av tannleger. Men nå blir vi etter hvert mer og mer målrettet og vil gå på de som vi mener det er grunn til å mistenke.

– Er det alvorlige ting tannlegene gjør seg skyldig i, og som dere avdekker?

– Ja, vi avdekker fortsatt noen svært alvorlige saker. To tannleger er politianmeldt for grovt skattesvik og fire for alvorlige brudd på regnskapsloven. Jeg vil også si at grunnen til at det ikke blir flere anmeldelser, skyldes manglende kapasitet hos politiet. Vi har foreslått inntektsøkning på 45 millioner kroner i til sammen 22 saker. Det verste vi har sett siden dette ble skrevet om sist, dreier seg om inntektsunndragelse på rundt ti millioner kroner hos én og samme tannlege. Og vedkommende var frekk nok til å svare at alt var i orden, da vi i første omgang gjorde en skriftlig henvendelse. At noen i det hele tatt fortsatt tør å operere med påfallende lav omsetning uten at de har alt på det tørre, er for meg helt uforståelig. Og jeg vil faktisk kalle det risikosport.

– For to år siden oppfordret dere tannlegene til å justere opp inntekten, for å unngå bokettersyn. Har dere sett noen resultater av dette?

– Ja, det er mange som har fulgt oppfordringen vår, som ble gitt gjennom tidsskriftet, i et eget brev i februar, og også ved to anledninger i egne møter. Flere har som følge av dette oppgitt betydelig høyere beløp til beskatning de siste par årene. Det er totalt snakk om en økning på over 200 millioner kroner, eller drøye 25 prosent. Og de som har fulgt oppfordringen og bidratt til denne økningen, lar vi være i fred. Dette lovet vi den gangen, og det står vi ved. Samtidig som det i og for seg gjelder ennå. Det er fortsatt mulig å innrette seg, og risikoen for å bli tatt er fortsatt stor hvis man ikke gjør det.

– Er det slik at dere nå har satt i gang kontroller av tannteknikere også?

– Ja, det stemmer. Kontrollene av tannteknikere ble blant annet iverksatt på grunn av tannleger som har unnlatt å bokføre kjøp av tannteknikertjenester. Til nå har vi kontrollert fem tannteknikere og funnet uregelmessigheter hos tre av dem. Der vil vi til sammen foreslå en inntektsøkning på tre millioner kroner. Vi hører også at tannteknikerne forteller at de rett som det er opplever at tannleger ber dem levere svart. Med bakgrunn i slike opplysninger, tror vi det vil være mye å hente ved å utføre parallelle kontroller av tannleger og tannteknikere, som vi for så vidt også har utført i forhold til andre leverandører av tannlegeutstyr.

– Vet du hvordan det går med kontrollene av tannleger ellers i landet?

– Ja, vi har fått rapporter om avdekking av uregelmessigheter i Vestfold, og også i Vest-Agder og Hedmark. Vi hjelper også andre likningskontorer med tips på den måten at vi varsler dem om spor fra kontroller i Oslo som det kan være nyttig å følge. Dette kan for eksempel være tannteknikerleveranser fra Oslo til andre fylker, der vi fatter mistanke. Og også det samme i forhold til andre leverandører av eksempelvis timebestillingsbøker, hansker, bor og så videre.

– Vil du karakterisere tannlegene som verstinger i skattesnytersammenheng?

– Nei, de er ikke absolutt verstinger som gruppe. Det har nå blitt en klar forbedring i bransjen etter at kontrollene startet for to år siden, og vi tror nå at de aller fleste tannlegene i Oslo har innrettet seg. Jeg vil si at andre bransjer som for eksempel restaurant, bygg- og anlegg og mindre dagligvareforretninger i Oslo skiller seg mer ut. Men man kan kanskje si at tannlegene kommer nokså dårlig ut i forhold til de forventningene man kunne hatt til helsesektoren, selv om vi for noen år siden også fant store unndragelser og regnskapsbrudd hos legene i Oslo. Samtidig har vi avdekket svært grove skatteunndragelser og regnskapsbrudd hos flere tannleger som er like ille som de verste i andre bransjer.

Ellen BeateDyvi